Zweedse literatuur: meer dan thrillers en bestsellers

Geplaatst in: Uncategorized | 0

Wanneer we Zweedse literatuur zeggen, denken we meestal spontaan aan twee genres: thrillers en boeken die ‘wel leuk’ zijn. Naast Astrid Lindgren, een feministe avant-la-lettre, en de bestsellers van Stieg Larsson zijn er uiteraard nog zo veel meer auteurs die ‘yet to be discovered’ zijn. Freek Adriaens, die aan de UGent Zweedse taalvaardigheid doceert, toonde ons dat er nog veel meer bestaat dan de reeds in onze contreien bekende werken.
Enkele uiterst interessante tips…

Let wel, sommige onder deze literaire werken zijn nog niet in het Nederlands vertaald, haal uw beste Zweeds dus maar al boven!

Bea Uusma vertelt ons haar zeer bijzonder liefdesverhaal. Dat van een zoektocht naar de waarheid over een alom bekende (in Zweden dan toch) expeditie. Verwacht een literair non-fictieverhaal metde nodige dosis fictie in Expeditionen, min kärlekshistoria.

Doktor Glas is dan weer een fictief liefdesverhaal. Eentje met driehoeksverhoudingen en moorden weliswaar. Ook dit verhaal werd reeds meerdere malen geschreven en herschreven. De laatste versie door Kerstin Ekman is, volgens Freek Adriaens dan toch, een echt pareltje. Maar ook de oorspronkelijke versie van Söderberg is zeker de moeite om eens uit te zoeken.

Nood aan meer literatuurtips? Lena Andersson, Sundman, Jonas Karlsson, Johan Kling, Bannerhed, Ohlsson, Strindberg,… (Om er maar enkele te noemen). Stuk voor stuk bekroonde literaire meesters die zoveel meer schreven dan boeken die ‘wel leuk’ zijn.

Heb jij nog meer Scandinavische tips? Laat ze hier achter en wij delen ze!
CROP9_LWUAAkkRX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *