Levenslang leren met Background Education vzw

In samenwerking met 200 universiteitsdocenten uit voornamelijk Vlaamse en Nederlandse universiteiten en hogescholen organiseert Background Education vzw bijscholing op academisch niveau in het kader van levenslang leren.

Met een enthousiast team zetten wij een samenwerking op met universiteiten, hogescholen, beroepsverenigingen of federaties en organisaties of verenigingen die werkzaam zijn in specifieke vakgebieden, werkvelden of maatschappelijke domeinen.

Ons aanbod is gericht op volwassenen die wegens tijdgebrek niet terecht kunnen aan een universiteit maar nieuwe kennis willen opdoen of hun kennis willen opfrissen. We zijn niet zomaar een avondschool maar kiezen voor een tijdsefficiënte aanpak waarbij je elke twee weken een avondles krijgt van een andere docent gespecialiseerd in het onderwerp. De groepen zijn beperkt, zodat interactie met de docent mogelijk is en er ruimte is voor je vragen. We organiseren geen examens. De focus ligt op leren zonder stress. Je bepaalt zelf in welke mate je je verdiept in een onderwerp en hoeveel tijd je eraan besteedt, op basis van de leeslijst en presentatie die bij vrijwel elke les hoort. Tijdens de les geeft elke docent ook nog een aantal referenties mee voor verdieping.

Op één jaar tijd kan je een volledig nieuw onderzoeksveld ontdekken of weer op de hoogte zijn van de allerlaatste ontwikkelingen in een specifiek domein, zonder er al je vrije tijd in te investeren. Een realistische vorm van levenslang leren.

We vormen zo een brug met de snel veranderende wereld met zijn exponentieel toenemende kennis en leveren op een bescheiden wijze een bijdrage aan een groeiende ‘learning community’.

Tijdens academiejaar 2019-2020 bieden we volgende programma’s aan: Literatuur, Duurzame steden, Filosofie en Psychologie.

Background Education vzw is een erkend opleidingscentrum. KMO’s kunnen gebruik maken van de KMO-portefeuille om opleidingen aan te kopen.

 

Concept

 • twee avondlessen per maand, van september tot en met januari en van februari tot en met juni
 • elke les een andere docent die met passie het beste van haar of zijn vak brengt
 • geen examens of taken, wel een leeslijst en een certificaat van deelname
 • we werken bewust met de beste docenten van verschillende instellingen om te zorgen voor veel nieuwe inzichten op heel korte tijd

 

Doelgroep

 • mensen met een veeleisende job of andere bezigheden, die beseffen dat nieuwe inspiratie veel energie geeft
 • cursisten van alle leeftijden en uiteenlopende achtergrond die op zoek zijn naar nieuwe kennis
 • alumni die op de hoogte willen blijven van het wetenschappelijk onderzoek
 • iedereen die in boeiend gezelschap wil bijleren, discussiëren en netwerken

Uit onze evaluaties blijkt dat zowel cursisten met als zonder voorkennis het niveau geschikt vinden. De lessen focussen op specifieke thema’s en bevatten voor iedereen interessante nieuwe informatie.

 

Wat mag je verwachten?

 • elke les een ‘nieuwe bril’ waarmee je je omgeving op een andere manier bekijkt
 • actuele wetenschappelijke inzichten, een stand van zaken van het huidige onderzoek en een kritische blik op de actualiteit.
 • elke docent brengt een eigen, uniek verhaal op basis van doorgedreven expertise.
 • na één les ben je op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. Je vormt een eigen visie en kan die ook stevig onderbouwen

Welke job je ook doet of achtergrond je ook hebt, de kennis die je opbouwt kan je toepassen op professioneel en privé-vlak.

Wil je weten hoe een programma verloopt, welk certificaat je krijgt of waar de lessen gegeven worden? Neem dan een kijkje bij Hoe werkt het?