Het genre van de ‘pandemiefictie’, verhalen waarin een of ander onbekend virus of een vreemde ziekte de wereld in zijn greep houdt, blijkt in kranten en op sociale media populair discussievoer te zijn. Pandemiefictie overlapt ook met een ander genre dat in de 21ste eeuw populair is: toekomstliteratuur, waarin een of andere (utopische of dystopische) toekomst verbeeld wordt. In deze online les gaat Thomas Pierrart in op de bloei van en de verwantschap tussen beide genres, aan de hand van bekende internationale teksten (bv. George Orwells 1984 en Stephen Kings The Stand) en voorbeelden uit de Nederlandstalige toekomstliteratuur.

Docent: Thomas Pierrart, KU Leuven

Thomas Pierrart is onderzoeker aan de KU Leuven. Hij werkt aan een proefschrift over het imaginaire reisverhaal, met een klemtoon op recente Nederlandstalige voorbeelden van het genre. Hij publiceerde hierover en ook over verwante topics als toekomstliteratuur, de utopie en genretheorie publiceerde al in uiteenlopende tijdschriften.

Deze les gaat door online. Om de les te volgen, moet je je eerst registreren op het online platform via deze link.
Tijdstip: Donderdag 23/04/2020, van 19.00 tot 21:30 uur. De les ‘Imaginaire reisverhalen: op weg naar het verleden?’ die op oorspronkelijk op dit tijdstip gepland was, verhuist naar volgend semester.
Opleiding: deel van de lessenreeks Literatuur: literaire genres – semester 2
Taal: Nederlands
Deze les kan afzonderlijk gevolgd worden.
Geen voorkennis vereist
Certificaat: Het aanwezigheidsattest is beschikbaar per semester, na betaling, aanwezigheid en invullen van evaluatieformulier

Opleiding Materials

Opleiding Content

Bijkomend materiaal Status
EvaluatiesStatus