Ierland is in de EU het literaire land bij uitstek en het is dan ook niet verwonderlijk dat men er naast de functie van nationale dichter ook die van de nationale fictieschrijver gecreëerd heeft. Enright werd unaniem als de eerste Laureate for Irish Fiction verkozen. Enright focust in een verfrissende stijl op moeder-kind relaties, met in later werk kritiek op de ‘Celtic Tiger’ en het economisch-sociaal débâcle dat daaruit volgde. In deze lezing zien we hoe literatuur een samenleving kan helpen veranderen. Toen Enright jong was, in de jaren 1970 en 80, hadden vrouwen omzeggens geen rechten in Ierland; nu is het een van de meest vrijgevochten landen van de EU en van de wereld.

Docent: Hedwig Schwall, KU Leuven

Hedwig Schwall is sinds 2010 directeur van het Leuven Centre for Irish Studies van de KU Leuven, gevestigd in het Iers College. Ze is projectdirecteur van EFACIS, de European Federation of Associations and Centres of Irish StudiesZe stelde de website https://kaleidoscope.efacis.eu/ met bijdragen van 50 Ierse auteurs waaronder Enright over wat schrijven voor hen betekent. Hedwig is emerita professor aan de KU Leuven waar ze nog een les verzorgt over Literature, Religion and Art in Europe. Ze werkt nu aan een tweede Kaleidoscope project over de banden tussen Ierland en Europa.

Praktisch

Locatie: de locatie vindt u in het semesteroverzicht
Tijdstip: Donderdag 11/03/2021, van 19.00 tot 21:30 uur
Opleiding: deze les maakt deel uit van Literatuur – Grote auteurs semester 2
Taal: Nederlands
Je kunt deze les ook afzonderlijk volgen
Voorkennis is niet vereist

Certificaat: Het aanwezigheidsattest is beschikbaar per semester, na betaling, aanwezigheid en invullen van evaluatieformulier

Opleiding Materials

Opleiding Content

EvaluatiesStatus