De hedendaagse Italiaanse filosoof Antonio Negri heeft een bewogen leven gehad. In de jaren ’60 combineerde de jonge professor staatstheorie filosofisch onderzoek met politiek activisme in de fabrieken van Turijn. Hij ontpopte zich tot een van de kopstukken van de zgn. operaismo-beweging. Wanneer de opstand eind jaren ’70 ontspoort met de terreurdaden van de Rode Brigades, belandt Negri in de gevangenis. Hij ontvlucht Italië en krijgt hij onderdak in Parijs bij Gilles Deleuze en Félix Guattari. In de gevangenis en in ballingschap legt hij de bouwstenen voor een nieuwe revolutionaire filosofie, die de sociale bewegingen  zoals Occupy Wall Street, het andersglobalisme, de Indignados grondig zal hertekenen.

Docent: Tim Christiaens – KU Leuven

Tim Christiaens is filosoof en politieke wetenschapper. Hij werkt aan een doctoraat in het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, KU Leuven, over de notie ‘bestuurlijkheid’ bij Michel Foucault en Giorgio Agamben. Zijn onderzoek focust op  hedendaagse Franse en Italiaanse kritische theorie en economische thema’s zoals ondernemerschap, sociale uitsluiting en de macht van financiële markten.

Praktisch

Locatie: deze les gaat online door. in ‘Mijn lessen materiaal en evaluatie’ vind je een link waarmee je je kunt registreren.
Tijdstip: Dinsdag 23/06/2020, van 19.00 tot 21.30 uur
Opleiding: deel van Filosofie: belangrijke hedendaagse denkers – semester 2
Taal: Nederlands
Les kan afzonderlijk gevolgd worden: ja
Voorkennis: geen
Certificaat: aanwezigheidsattest, na aanwezigheid en invullen van evaluatieformulier

Opleiding Materials

Opleiding Content