Background Education vzw organiseert bijscholing in het kader van levenslang leren op academisch niveau. Meer informatie over ons concept vind je hier.

Vanaf eind september 2019: Literaire genres

De vernieuwde opleiding Literatuur van Background Education vzw focust nog meer op levenslang leren en bestaat uit drie academiejaren: ‘Literaire genres’, ‘Grote auteurs’  en ‘Stromingen en bewegingen’. 

Elk academiejaar bestaat uit twee semesters. Academiejaren, semesters en lessen kunnen afzonderlijk gevolgd worden. Wanneer je de alle lessenreeksen hebt gevolgd, heb je na drie jaar een diep inzicht in het domein van de literatuurwetenschap en een brede kennis over verschillende auteurs, stromingen en genres

Tijdens het academiejaar 2019-2020 organiseren we het onderdeel ‘Literaire genres’ in Mechelen. We verkennen belangrijke literaire genres van vroeger en nu. Traditionele genres zoals het epos en het theater komen aan bod, maar ook moderne genres zoals de graphic novel en microfictie. Verwacht geen droge, chronologische uiteenzetting! Elke docent gaat in op een boeiend aspect van het onderwerp. Er is aandacht voor het ontstaan van bepaalde genres en voor het werk van belangrijkste representatieve auteurs. Zo krijg je een dieper inzicht in de verschillende genres, die je leeservaring blijvend zal verrijken.

Donderdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: eind september 2019 tot en met januari 2020
Semester 2: februari tot juni 2020

Je kunt semester 1 en 2 afzonderlijk volgen.

Literatuur: literaire genres
Literatuur: literaire genres

Hieronder vind je het overzicht van de lessen van het programma Literaire genres vanaf september. Vanwege corona bestaat ons aanbod enkel uit de lessen die vorig academiejaar niet konden doorgaan. Het aantal cursisten is beperkt. Als je belangstelling hebt, wacht dan niet met inschrijven.

Praktische informatie vind je onder het tabje ‘Praktisch’. Voor de volledige agenda klik je op het tabje ‘agenda’. Neem gerust contact voor meer informatie.

De les ‘Kinds of Memories in the Graphic Novel’  wordt gegeven in het Engels. Vragen zijn welkom in het Nederlands.

Inschrijven kan enkel per les Meer informatie

Grote auteurs

Tijdens het academiejaar 2020-2021 sluiten we de cirkel in Mechelen met het onderdeel ‘Grote auteurs’. In een reeks van 16 lessen komt een eigenzinnige selectie van auteurs aan bod die het literaire landschap gevormd of beïnvloed hebben, of die gekend zijn voor hun inspirerend oeuvre. De auteurs uit de jaargang ‘Grote auteurs’ vullen de auteurs aan die later aan bod komen in de jaargangen ‘Stromingen en bewegingen’ en ‘Genres en theorieën’.

Donderdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: eind september 2020 tot en met januari 2021
Semester 2: februari tot juni 2021

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.
In het academiejaar 2021-2022 starten we de cyclus opnieuw met het deel ‘Literaire stromingen en bewegingen’. Het is op elk moment mogelijk om in te stappen en drie jaar later de volledige opleiding af te ronden.

Literaire stromingen en bewegingen

Tijdens het academiejaar 2021-2022 organiseren we het onderdeel ‘Stromingen en bewegingen’ in Mechelen. Deze jaargang biedt een overzicht van de opeenvolgende stromingen en bewegingen die het literaire landschap getekend hebben in Europa en Amerika. Specialisten van universiteiten uit binnen- en buitenland dompelen je onder in de rijke geschiedenis van de literatuur en analyseren literaire topwerken die kenmerkend waren voor hun tijd.

Uitzonderlijk omvat dit semester 9 lessen ipv 8. U krijgt er dus een gratis les bij! Deze eerste les, Premoderne literatuur en ontwikkeling van literaire stromingen kan gezien worden als een inleidende les. Ze heeft uitzonderlijk plaats op een dinsdag ipv op een donderdag.

Donderdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: eind september 2021 tot en met januari 2022
Semester 2: februari tot juni 2019

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

In het academiejaar 2022-2023 starten we de cyclus opnieuw met het deel Literaire genres en TheorieënHet is op elk moment mogelijk om in te stappen en drie jaar later de volledige opleiding af te ronden.[:]