Background Education vzw organiseert bijscholing in het kader van levenslang leren op academisch niveau. Meer informatie over ons concept vind je hier.

 

Vanaf oktober 2019: Belangrijke hedendaagse denkers

De vernieuwde opleiding Filosofie bestaat uit drie academiejaren: Belangrijke hedendaagse denkers, Stromingen en inzichten en Levensvragen en maatschappelijke thema’s. Elke lessenreeks omvat twee semesters. Alle lessenreeksen, semesters en lessen kunnen afzonderlijk gevolgd worden. Wie alle onderdelen volgt, heeft na drie jaar een diep inzicht in de hedendaagse filosofische ideeën en hoe deze tot stand zijn gekomen.

Tijdens het academiejaar 2019-2020 organiseren we het onderdeel Belangrijke hedendaagse  denkers. De nadruk ligt op grote filosofen die hun stempel hebben gedrukt of nog drukken op ons denken vandaag.

Deze lessenreeks is gericht op volwassenen die wegens tijdgebrek niet terecht kunnen aan een universiteit maar nieuwe kennis willen opdoen of hun kennis willen opfrissen. We zijn niet zomaar een avondschool maar kiezen voor een tijdsefficiënte aanpak waarbij je elke twee weken een avondles krijgt van een andere docent, gespecialiseerd in het onderwerp. De groepen zijn beperkt, zodat interactie met de docent mogelijk is en er ruimte is voor je vragen. We organiseren geen examens. De focus ligt op leren zonder stress. Je bepaalt zelf in welke mate je je verdiept in een onderwerp en hoeveel tijd je eraan besteedt, op basis van de leeslijst en presentatie die bij vrijwel elke les hoort. Tijdens de les geeft elke docent ook nog een aantal referenties mee voor verdieping.

Op één jaar tijd kan je een volledig nieuw onderzoeksveld ontdekken of weer op de hoogte zijn van de allerlaatste ontwikkelingen in een specifiek domein, zonder er al je vrije tijd in te investeren. Een realistische vorm van levenslang leren.

We vormen zo een brug met de snel veranderende wereld met zijn exponentieel toenemende kennis en leveren op een bescheiden wijze een bijdrage aan een groeiende ‘learning community’.

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: oktober 2019 tot en met januari 2020
Semester 2: februari tot juni 2020

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

Filosofie: belangrijke hedendaagse denkers
Filosofie: belangrijke hedendaagse denkers

Hieronder vind je het overzicht van de lessen van het programma Belangrijke hedendaagse denkers vanaf september. Vanwege corona bestaat ons aanbod enkel uit de lessen die vorig academiejaar niet konden doorgaan. Het aantal cursisten is beperkt. Als je belangstelling hebt, wacht dan niet met inschrijven.

Praktische informatie vind je onder het tabje ‘Praktisch’. Voor de volledige agenda klik je op het tabje ‘agenda’. Neem gerust contact voor meer informatie.

inschrijven kan enkele per les Meer informatie

Stromingen en inzichten

Tijdens het academiejaar 2020-2021 sluiten we de cirkel in Mechelen met het onderdeel Stromingen en inzichten. De opleiding biedt een overzicht van de Griekse tot de hedendaagse filosofie waarbij alle grote denkrichtingen zoals het idealisme en de fenomenologie nader worden toegelicht. Topdocenten van de KU Leuven, VUB, UGent, UA en de Radboud U Nijmegen geven les over de stroming waarnaar zij dagdagelijks onderzoek doen. Verwacht je dus aan meer dan een overzicht of een inleiding, maar maak je klaar voor diepe inzichten, onverwachte linken en soms eeuwenoude inspiratie die nog steeds hyperrelevant blijkt.

 

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: eind september 2020 tot en met januari 2021
Semester 2: februari tot juni 2021

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

Levensvragen en maatschappelijke thema’s

Tijdens het academiejaar 2021-2022 organiseren we het onderdeel Levensvragen en maatschappelijke thema’s in Mechelen. Hier focussen we op grote filosofische onderwerpen zoals democratie, liefde, dood of vrije wil. Opnieuw selecteren we de beste docenten die hun nieuwste inzichten komen toelichten.

Dinsdagavond in Mechelen
Taal: Nederlands
Semester 1: eind september 2021 tot en met januari 2022
Semester 2: februari tot juni 2022

Semester 1 en 2 kunnen afzonderlijk gevolgd worden.

 

In het academiejaar 2022-2023 starten we de cyclus opnieuw met het deel Levensvragen en Maatschappelijke thema’s. Het is op elk moment mogelijk om in te stappen en drie jaar later de volledige opleiding af te ronden.